Lider Kime Denir?

Geçmişten günümüze kadar birçok kez liderliğin tanımı yapılmış olsa da aslında her dönemin lideri farklı özelliklere sahiptir. En zor savaşlardan ordusunu büyük başarılarla çıkarmış bir komutanın sahip olduğu liderlik tanımı ile halkını peşinden sürükleyerek bir yere getirmiş liderlerin sahip olduğu özellikler aynı değildir. Bu durumu aslında büyük bir şirketin, çok iyi eğitim almış, geçmişinde büyük başarılara imza atmış bir yöneticiyi şirketin başına getirmesiyle, şirketini yeni kurmuş ve o şirketi büyüterek alanında lider bir konuma getirmiş girişimciye benzetebiliriz. Birisine lider olması için yetki verilirken diğeri belki şartlardan, belki içten gelen özelliklerden ötürü ekibine liderlik yapıyor. Her iki durumda da liderlik özelliklerinin kullanılması gerekiyor.

Ortaokul öğretmenlerimden biri lideri tanımlarken bir söz söylemişti “Çalı yeterince kuru değilse alev almaz” diyerek tüm sınıfı derin derin düşünmeye sevk etmişti. Aslında konu liderin tanımını yapmaktı ama liderin doğması için gerekli şartların oluşması gerektiğini söylüyordu. Evet bazı durumlar insanların bir araya gelmesine, insanların kendi içlerinden bir lider çıkarmasına vesile olabilir ancak bu ortaokul öğretmenim konuyu anlatırken aslında yanlış bir yöntem seçmiş liderin sadece gerektiğinde ortaya çıktığını söylemeye çalışmıştı.

Liderin tanımı aslında çok basittir. Eğer sizi takip eden ve inandığınız o büyük hedef için sizinle çalışmayı kabul eden bir kişi bile varsa siz lidersinizdir. Hele sizinle aynı yola baş koymuş kişiler çok büyük menfaatler beklemeden sizi takip ediyorsa iyi bir lidersinizdir.

Elbette lider tipleri ilk paragrafta da bahsettiğim gibi farklı olabilir. Birisine lider olması için yetki verilmişken (şirket yöneticiliği, komutan vb) birisi çıkıp milyonları arkasından sürükleyebilir. Akademik tarafta araştırılacak ayrı liderlik özellikleri olsa da benim için lider ortak amaca ulaşmak için insanları bir araya getiren ve tutan kişidir. Bir departmanı yönetmesi için başa getirilmiş bir yönetici olsa olsa yönetici olabilir. Ekibinin düzgün çalışmasını sağlayabilir, bu gibi kişilere önemli bir sıfat olan liderlik sıfatının verilmesi ise başka özellikleri yöneticilik becerileri ile birleştirebilme kabiliyetine bağlıdır. Liderliğin tanımını yaptığıma göre ilerleyen yazılarda liderlerin diğer temel özelliklerine değinebilirim.

Daha önce yazdığım Maymunlar Cehennemi ve Liderlik yazımı da okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim. Filmde maymun olmasına rağmen Sezar güzel liderlik özellikleri sergiliyordu.

 

Lider Kime Denir?” hakkında 3 yorum

Bir Cevap Yazın