Yatırım Ararken Nelere Dikkat Etmeli?

stocks_2012252b

Türkiye’de yatırımcı ekosistemi gün geçtikçe gelişiyor. Özellikle geleneksel iş sahiplerinin yeni teknolojiye ilgi duyması ile birçok yeni teknoloji şirketi yatırımcılardan yatırım almaya başladı. Ben de bu yatırım alanlardan biri olarak elde ettiğim tecrübeyi sizlerle paylaşmak istedim. Burada yazdıklarım elbette her girişimci için doğru bir formül olmayacak. Özellikle sizlere söylediklerim bazılarınız için hiç işe yaramayacak ama bunları paylaşmak yatırım almış biri olarak ekosistemin gelişmesi için sorumluluğum.

Peki nasıl yatırım alabilirim diyorsanız aşağıda sizlerle paylaştıklarıma kulak vermenizde fayda var.

Biraz tecrübe edinin. Biraz tecrübenin kimseye zararı dokunmaz. Hayattaki en değerli şeylerden birinin tecrübe olduğunu unutmayın. Tercihen daha önce başınızdan geçen ve ders aldığınız başarısızlık hikayeleriniz olsun. Girişimci olacaksanız başarısız olmaktan korkmayın. Türkiye’de ilk grup alışveriş işini başlatan kişilerden biri olarak, orada edindiğim tecrübeleri sonraki işlerimde kullandım. Bazen en iyi MBA programlarındaki dersler bile yaşanmışlıklardan daha etkili olmayabiliyor. Bu yüzden siz de denemekten ve başarısız olmaktan korkmayın. Nasıl olsa gün sonunda o başarısızlıktan ders alacaksınızdır. Aynı hatayı çok tekrar etmeyin yeterli.

Doğru yatırımcıyı şirkete alın. Gördüğüm kadarı ile girişimcilerin çoğu yatırımcılara şirkete para koyacak kişiler olarak bakıyor. Oysa amaç şirkete para girdisi sağlamak olmamalı. Yatırımcı seçerken yaptığınız işe ne gibi katkılar sağlayabilir bunları belirlemeniz lazım. Örneğin uluslararası bir iş yapıyorsanız yurtdışı bağlantıları olan biriyle anlaşmanız size daha çok fayda sağlar. Gıda sektöründe iseniz geçmiş iş ya da yatırım tecrübeleri bu alanda olan biri size farklı vizyonlar katabilir. Elbette yaptığınız işi daha önce yapmış bir yatırımcı bulmak zor olsada amaç ve hedeflerinize uygun en doğru yatırımcıyı şirkete almak akıllıca olacaktır.

Samimi olun. Evet samimi olun. Ne girişiminizi yatırım almak için abartın ne de olmayacak işleri olabilecekmiş gibi paylaşın. Harcadığınız parayı, yaptığınız işleri doğru ve eksiksiz anlatın. Yatırım aldığınızda ne amaçla alacağınızı açıkça aktarın. Kısacası her ne yaparsanız yapın, karşınızdaki kişi ile – yatırımcıyla – uzun bir yola çıktığınızı unutmayın ve ona samimi olun.

Çalıştığınız alana hakim olun. Çalıştığınız alanlarda yapacağınız tüm çalışmalar sizin referansınız olacak. Bu yüzden siz de özellikle daha önce çalıştığınız, tecrübe edindiğiniz alanlarda girişimcilik hikayeleri çıkarmaya çalışın. Daha önce çalıştığı alanda bir girişim başlatan girişimcilerin daha önce hiç o alanda çalışmamış girişimcilere oranla daha başarılı olduğunu unutmayın. Kısacası daha önce tecrübe ettiğiniz alanlarda bir iş başlatın ve bu alanın her konusuna halim olun. Pazarı iyi araştırın, oyuncuları iyi belirleyin, sektör çalışanları ile tanışın. Yapabiliyorsanız o alanda tanınan bilinen biri olmaya çalışın.

Gelişime açık olduğunuzu gösterin. Yatırımcılar size yatırım yaparken sizin sadece işinize yatırım yapmaz. Asıl yatırımı size yapar. Siz başarılı olursanız yatırımcı da başarılı olacaktır. Bu yüzden sürekli sektörünüzü takip etmeli, birçok farklı disiplinde kendinizi geiştirmeli ve sürekli gelişime açık olmalısınız.

Fikri karşı tarafa iyi aktarın. Sizin bilginiz sadece sizde kalacaksa pek bir anlam ifade etmeyebilir. Olabildiğince fikirlerinizi duygularla birlikte karşı tarafa aktarın. Onların öğrenmek isitediklerinin ötesinde bilgiler verin. Gelecek vizyonunu onlara iyi çizin, çizinki onlarda sizin gibi oyuna dahil olabilsinler.

Risk aldığınızı gösterin. Evet birçok insan sizin aldığınız riskleri gördüğünde yaptığınız işe daha fazla saygı duymaya başlar. Bu yüzden siz de bu girişim uğruna neleri riske ettiğinizi iyi gösterin. Ancak unutmadan söyleyim, uruna risk alınabilecek şeyler için bu çalışmayı yapın.

Benim yazdıklarım dışında ingilizce kaynaklarda ilginizi çekebilir. Bunlardan birine buradan, diğerine de buradan ulaşabilirsiniz.

Yazının devamında siz de yorumlarınızla tecrüblerinizi ya da sorularınızı paylaşabilirsiniz.

Görsel kaynak: telegraph.co.uk

Bir Cevap Yazın