Uluslararası akademik arenada eğitim yönetim sistemidenildiğinde akla gelen ilk marka Blackboard. Bu marka aslında akıllara ilk gelen marka olmayı fazlasıyla hak ediyor. Tabiki Blackboard, Eğitim Yönetim Sistemipazarını şekillendirmesini ve sektörün ihtiyaç duyduğu özellikleri 5900‘den fazla kurumda 20 Milyondan fazla kullanıcıya sahip olmasına borçlu.
Onlardan aldığı geribildirimlerle hergün yeni özellikleri eklemeye devam ediyor. Blackboard’la sosyalleşmek üzerine daha önce yazdığım yazıya buradan ulaşabilir, Blackboard’u tercih ettiğini açıklayan İstanbul Üniversitesi yazısına da buradan ulaşabilirsiniz.
Blackboard aslında tam anlamı ile bir eğitim yönetim sistemi. Şuan Türkiye’de eğitim yönetim sistemleri sadece uzaktan eğitim verilen üniversitelerde popüler olsada aslında Türkiye’de de bu ürünü hakkını vererek kullananlar var. Blackboard sadece uzaktan eğitim derslerini vermekten ziyade örgün eğitimin desteklenmesi için de kullanılıyor. Kanada’da okuduğum dönemde eğitim aldığım Carleton Üniversitesi Blackboard kullanıyordu ve derslerin takip edilmesinden, ödevlerin sisteme yüklenmesine ya da yoklamanın Blackboard üzerinden yapılmasına kadar çok etkin bir şekilde örgün eğitimde kullanılıyordu. Türkiye’de de eğitim kalitesi arttıkça eminim üniversiteler Blackboard gibi yazılımları örgün eğitimlerini desteklemek için de kullanacak.
Şuan aktif olarak Türkiye’de Blackboard kullanan vizyonel üniversitelere aşağıda ulaşabilirsiniz.
(Alfabetik sıra dikkate alınmıştır.)
Anadolu Üniversitesi
Bilgi Üniversitesi
İstanbul Üniversitesi
Kadir Has Üniversitesi
Türkiye’de birçok üniversitenin Blackboard istediğini biliyorum, zaman içerisinde çok sayıda üniversitenin Blackboard’u örgün eğitimi desteklemek için etkin olarak kullanmaya başlayacağını düşünüyorum.