Girişimci – Yatırımcı İlişkisi

vision_in_conceptualizingBir şirket kurdunuz ve bir yatırımcı size yatırım yaptı. Peki bundan sonra ne olacak hiç düşündünüz mü? Hiç aklınıza yatırım aldıktan sonraki süreç nasıl işler diye getirdiniz mi bilmiyorum ama asıl işin yatırım aldıktan sonra başladığını tecrübelerime dayanarak söyleyebilirim. Bu yazıda kendi endindiğim ve çevremde yatırım almış olan arkadaşlarımdan edindiğim tecrübeleri sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle girişimciden girişimciye fark olduğu gibi yatırımcıdan yatırımcıya fark olduğunu da bilerek bu yazıyı yazdığımı bilmenizi isterim. Okuyacağınız bu yazıyı herkes için geçerli bir formül gibi yorumlamamanızı isterim. Herkes farklı tecrübeler yaşayabilir. Gelelim girişimci ile yatırımcı arasındaki ilişkiye…

Girişimci olduğunuzu hiçbir zaman unutmayın. Yatırım almak hayattaki en büyük şey değil. Asıl iş şimdi başlıyor. Bu yüzden aldığınız yatırımın sarhoşluğunu yaşayıp havalara girmeden yaptığınız işi yapmaya devam edin. Yatırımcının girişiminize olan güvenin en önemli teminatı siz girişimcilersiniz, bu yüzden sizin değişmediğinizi görmek yatırımcılarınızı da memnun edecektir. Hatta sorumluluklarınızın arttığını, başkasının risk alarak size yaptığı yatırımında sorumluluğunun sizde oluğunu unutmayın.

Yatırımcının beklentilerini iyi anlayın. Onların sizden ne istediğini çok iyi anlayın. Onlarla beklentileri, sizden istedikleri hakkında konuşmalar yapın. Onları anlamaya çalışın, doğru anlayıp anlamadığınızı kontrol edin. Elbette bir yatırımcının amacı size verdiği parayı daha değerli hale getirmeniz, katlayarak büyütmenizdir. Yani girişiminze koyduğu 1 Lirayı kısa sürede 20 lira yapmanızı bekler. Bunu aklınızdan çıkarmadan bir ilişki kurduğunuzu unutmayın.

İstenen – hatta istenmeyen – raporları zamanında ve detaylı olarak sunmaya çalışın. Her yatırımcı sizden dönem dönem şirketin gidişatı hakkında bilgi almak isteyebilir. Bunlar formal bilgi akışı olabileceği gibi informal şekilde de olabilir. Ancak siz olabildiğince yazılı gitmeye çalışın ve belirli sürelerle standart raporlar hazırlayın. Şirketin nakit akışı hakkında bilgiler verin, pivot yapacaksanız bunlar hakkında yatırımcınızı bilgilendirin, mentorlarınızla karar alma süreçlerinde iletişimi sıklaştırın. Ancak girişiminizde her ne oluyorsa düzenli bir formatta yatırımcılarınıza sunmaya çalışın.

Kilometre taşlarını beraber belirleyin. Yatırımcınızla birlikte her ne kadar çok detaylı bir iş planı olmasada yazılı, belirli mihenk taşlarının olacağı bir yol haritası hazırlayın. Ne zaman hangi hedefe ulaşacağınızı söyleyin, bu hedeflere ulaşmak için hangi yolları izleyeceğinizi paylaşın. Yine bu hedefler için nelere ihtiyaç duyduğunuzu da ekleyin.

Yatırımcınızın yaptığınız işi çok iyi anlamasını beklemeyin. Yatırımcınız sizinle aynı vizyonu paylaşıyor olabilir, ancak yaptığınız işi sizden daha iyi bilmesini beklemeyin. Bu yüzden yatırımcınızdan akıl alırken bunu unutmadan almaya çalışın. Zaman zaman işinizi anlamadığı durumlarda sizi istemeyerek yanlış yönlendirebilir. Durumu izah edin, neden bunu yaptığınızı doğru anlatın.

Bir anlamda yatırımcınızı temsil ettiğinizi unutmayın. Evet, size yatırım yapan bir yatırımcıyı da temsil ediyorsunuz. Aynı ailenizi, şirketinizi temsil ettiğiniz gibi.

Sektörünüzle ilgili gelişmelerden haberdar edin. Düzenli olarak içinde bulunduğunuz sektörle ilgili iyi ya da kötü son haberleri, gelişmeleri yatırımcınız ile paylaşın. Bu bilgiler ışığında yatırımcınız yeni aksiyonlar alabilir ya da size farklı yönlendirmelerde bulunabilir.

 

Görsel: http://www.tfaadmin.com/wp-content/uploads/2013/03/vision_in_conceptualizing.jpg

Bir Cevap Yazın