E-Öğrenme’nin Faydaları

Son zamanlarda e-öğrenme sözcüğünü daha sık duyar olduk. Her kelimenin başına elektronik anlama gelen “e” harfi eklenebiliyor. Öğrenmenin başına eklenen bir “e” harfi ile artık kuralları bambaşka olan bir kavram ortaya çıkıyor. Peki e-öğrenme neden bu kadar revaçta? Neden şirketlerin gözdesi? Maliyetinden dolayı dediğinizi duyar gibiyim. Maliyetinden başka ne gibi faydaları var bunlarıda sizinle paylaşmak istiyorum. Buyrun e-öğrenmenin faydaları;

İstenilen herhangi bir zamanda öğrenebilme

Gündüz gece fark etmez. Her hangi bir zaman diliminde öğrenci alması gereken ya da istediği eğitimi istediği zaman diliminde alabilir.

Kimi şirketlerde çalışma saatleri içinde çalışanların işleri dışında başka işlerle ilgilenmesi istenmemekte. Bu yüzden mesai saatleri içinde e-öğrenme eğitimlerini çalışanlar alamamakta. Kimi şirketlerde ise böyle bir sınırlama yok. Çalışanlar eğer isterse mesai saatleri içinde – elbette rutin işlerini aksatmayacak şekilde – e-öğrenme araçlarını kullanabiliyor. Çalışanı bir sınıfiçi eğitimine göndermektense, akşamları ve hafta sonları kişinin kendi programını yaparak bu eğitimleri alması istenebiliyor.

Her yerden e-öğrenme araçlarına ulaşmak için tek anahtar internet

Dünyanın neresinde olursanız olun e-öğrenme içeriklerine ulaşabilmeniz için tek ihtiyacınız olan bir internet bağlantısı. Eğitimleri alabileceğiniz bir eğitim yönetim sistemine erişmek için internete girip tarayıcınızın adres çubuğuna eğitim yönetim sistemi adresini yazmanız yeterli. 

Eğitimi alan kişilerin eğitimi kendi hızlarına göre ayarlayabilmesi

Sınıf ortamında belli bir sayıda öğrenci ile yapılan eğitimlerde öğretmen sınıfın anlama hızının belli bir ortalamasında dersi anlatır. Bu durum daha yavaş öğrenen öğrencilerin dersi kaçırmasına ya da daha hızlı öğrenen bir öğrencinin dersten sıkılmasına sebep olabilir. Bu yüzden e-eğitimi alan öğrenci kendi hızına göre eğitimi rahatlıkla alabilir, anlamadığı yerleri geri dönerek tekrar edebilir. Kısacası kişi, eğitimin hızını kendi öğrenme hızına göre ayarlayabilir. 

Eğitim her zaman elinizin altında olur

Evet. Daha önce bir e-eğitim almış olabilir ve bu eğitimi başarı ile tamamlamış olabilirsiniz. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra bu eğitimleri tekrar etmek isteyebilirsiniz. İşte böyle bir durumda e-eğitimler her zaman elinizin altında olacaktır. Edindiğiniz bilgileri zaman zaman yeniden hatırlamak isteyebilirsiniz. 

Soru sormak hiç bu kadar kolay olmamıştı

Sınıf ortamında yapılan derslerde kimi öğrencilerin diğer arkadaşları gibi rahat soru soramadığını biliyoruz. E-Öğrenme’nin bir parçası olan e-eğitimlerde derslerde takıldığınız yerlerde konu uzmanlarına direkt olarak soru sorabilirsiniz. Konu uzmanı uygun olduğu ilk anda size cevap verebilir. Uzman ile iletişime geçmek için e-mail kullanılabileceği gibi eğitim yönetim sistemlerinin desteklediği  iletişim araçları ilede iletişime geçilebilir. Bu araçlar forum, iletişim formu, forumlar ve direkt mesaj sistemleri olabilir. 

Biri masraf mı dedi?

Belkide e-öğrenmenin herkes tarfından bilinen en güzel faydası. Maliyet tasarrufları dendiğinde e-öğrenme hemen ön plana çıkar ve incelemeye alınır. Aslında geleneksel yöntem diyebileceğimiz sınıf içi eğitimler düşünüldüğünde gerçekten maliyet avantajları %60’lara varmaktadır. E-Eğitim vermek için ne bir sınıf ayarlamaya, ne araç gereç bulmaya ne de bir hoca tutmaya gerek vardır. Ayrıca sınıf içi eğitime gidecek kişilerin işten ayrı kaldıkları zamanlarda iş gücü kaybı maliyetleri ve yol, harcirah gibi masrafları e-eğitimde yoktur. Bu nedenle e-öğrenme artık kurumların çok daha hızlı gündemlerine girmekte ve uygulanmaktadır.

Bir Cevap Yazın